A közelmúltban sok vita merült fel a gyulladás és a rák összefüggésének jelentőségéről. A konzervatív orvoslás általános állításokat tesz, leggyakoribb ezek közül, hogy „a rák oka ismeretlen”. Persze, azt mondják, hogy az UV-sugárzás bőrrákot okoz, és a dohányzás a tüdőrák elsődleges kiváltó oka, de a nyilvánvaló bűnösökön kívül több még nem ismert.

A rák jellemzői

Hat alapvető tulajdonság van, amely az egyébként normális sejtekben megjelenhet, és a rák tüneteit jelezheti. Önellátó növekedést mutatnak, növekedésgátló szerekkel szembeni ellenállóképességgel rendelkeznek, a természetes sejtelhalás figyelmen kívül hagyását jelzik (apoptózis), korlátlan szaporodási potenciállal bírnak, és az érrendszeri ellátás fenntartásával erősödnek (a rákos sejt ellátáshoz) és ezek rosszindulatú daganatokhoz és áttétekhez vezetnek. Azonban ezek közül egyetlen sem elegendő a rák kialakulásához.

rák táplálkozás életmód gyulladások gyulladási folyamatok és a rák

A daganat kialakulásához szükség van egy olyan elváltozásra a környező egészséges sejtekben, amely növekedésbarát környezetet teremt a tumor kialakulásához és terjedéséhez. Pontosabban gyulladásra van szükség a rák kialakulásához!

A gyulladások megelőzése, vagy megszüntetése lenne tehát a cél, melyet egészséges étrenddel és életstílussal érhetünk el . A gyulladás és a rák közötti kapcsolat régóta ismert. Lokalizált toxinok (dohányzás vagy dohány rágása, ami szájüregi rákhoz vezet), fertőzések (papillomavírus, hepatitis B és C) csak pár olyan példa, amikor a gyulladás daganatos elváltozást idézhet elő.

Számos specifikus fertőzés is társulhat rákos megbetegedésekhez, mint például a Burkitt-limfóma, a Kaposi-szarkóma (AIDS),vagy a Helicobacter pylori, amely olyan fertőzés, ami hosszú ideig fennálló gyulladást okozhat, ezáltal pedig növelheti a szekunder gyomorrák és a vastagbélrák kialakulásának esélyét.

A fekélyes vastagbélgyulladás, amely hírhedten rákkeltő, nem fertőző típusú gyulladás.

Azokban a helyzetekben, ahol az immunrendszer gyulladásra adott reakciói eltúlzottak (például autoimmun betegségek) és próbálják leküzdeni a helyi szövetek elleni támadást, ott megjelenhetnek a rákos sejtek. A krónikus irritáció helyén leukocyta infiltráció tapasztalható (rákos sejtek behatolása az alap mátrixba vagy az erekbe).

Az is bizonyított, hogy a rák bármilyen immunrendszeri zavar után következik be. Egy felpörgetett, túlzottan működő immunrendszer ugyanúgy nem tudja megfelelően végezni munkáját, mint egy alulműködő. Fontos tehát immunrendszer megfelelő támogatása (illetve autoimmun betegségek esetén azok gyógyszeres kezelése), hogy képes legyen a ráksejtek felismerésére és elpusztítására.

A gyulladások csökkentése nagyon pozitív eredményeket mutat.

rák táplálkozás életmód gyulladások gyulladási folyamatok és a rák

5 lehetőség a gyulladások csökkentésére

1. Távolítsa el a gyulladáscsökkentő ételeket az étrendjéből. A gyulladásos reakciókat okozó élelmiszerek nem mindenki számára azonosak. Minden ember egyedi. Kerülje el az összes hozzáadott édesítőszerrel, rejtett transz-zsírokkal és más vegyi anyagokkal ellátott ételeket! Kerülje az összes feldolgozott cukrot, és tartsa a glükóz mérőszámokat jó tartományban (éhgyomor-inzulin, HbA1C stb.). Ha már van II-es típusú cukorbetegsége, máris gyulladásos folyamat van a testében.

2. Adjon gyulladáscsökkentő ételeket étrendjéhez. Használjon megfelelő omega-3-t tartalmazó étrend-kiegészítőket (ezek a természet legjobb gyulladás-gátló anyagai közé tartoznak). Egyen sok friss gyümölcsöt, zöldséget, dióféléket, magvakat és egyéb egészséges zsírokat, és amennyire lehet, csökkentse étrendjében az állati eredetű termékeket (főleg a vörös húsokat)

3. Elengedhetetlen a jó minőségű alvás. A nyugodt alvás létfontosságú, és minden alvászavaros rendellenességet érdemes megoldania. Ez az egyik leghatásosabb (és legegyszerűbb) mód a gyulladás csökkentésére. Az elégtelen alvás összefüggésbe hozható a szívbetegség, a cukorbetegség, a burjánzó szisztémás gyulladás, a rák, a mentális betegségek (például szorongás és depresszió) és az idő előtti halálozás okai között.

4. Fogyasszon gyulladáscsökkentő gyógynövényeket. Boswellia (Boswellia serrata) régóta ismert a gyulladáscsökkentő hatása miatt. A gyömbért (Zingiber Officinalis) évszázadok óta értékelik gyógyászati ​​tulajdonságainak köszönhetően. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, hányinger ellenes és cukorszabályozó hatásokat mutat az emberi szervezetben. A kurkuma (Curcuma longa) évszázadok óta használatos az ájurvédikus gyógyászatban, mint gyulladáscsökkentő szer. Az aktív vegyület (kurkumin) enyhe COX-2-gátló, és jobban működhet az orvosi rendelvényre ható szereknél (amelyek növelhetik a szívinfarktus vagy a stroke kockázatát).

5. Csökkentse túlsúlyát vagy szabályozza a súlyát. A fogyás elengedhetetlen a gyulladás megelőzéséhez. A hasi elhízás különösen erősen gyulladáskeltő lehet! A rendszeres edzés igen jó gyulladáscsökkentő hatású. Még az enyhe (kis hatású) gyakorlat esetében is kimutatták, hogy jelentősen csökkenti a szervezet gyulladását és a rák kockázatát. Az is igaz azonban, hogy az extrém testmozgás (élsport) valójában (sok szabad gyököt szabadít fel). Kerülje tehát a túlzott kardiót, és élvezze inkább a pihentető 30-60 perces sétát, amellyel sokat tehet szíve egészségéért is. A jóga és a tai chi is kiváló lehetőség lehet.

Természetesen a gyulladás és a rák kockázatának tényleges csökkentése abba kell hagynia a dohányzást, szabályoznia kell az alkoholfogyasztását (különösen a tömény szeszes italokat), és csökkentenie kell a stressz forrásokat (mentális, érzelmi és fizikai).