Azzal már a legtöbben tisztában vannak, hogy elegendő mennyiségű fehérjét kell fogyasztani az izomnövekedéshez. A kollagén fehérje por a körülbelül általában 90-98 % fehérjét tartalmaznak. Az izmok a terhelések során nagymértékben támaszkodnak egy gyors, könnyen hozzáférhető energiaforrásra, amely az adenozin-trifoszfát (ATP) néven ismert kémiai vegyület formájában jön létre. Annak érdekében, hogy az ATP elérhető legyen, a kreatinnak jelen kell lennie. A kreatin előállításához három aminosav szükséges: arginin, glicin és metionin. Itt jön a képbe a kollagén, nagy mennyiségű arginint és glicint tartalmaz. Ezért a kollagén bevitelének növelése pozitív hatással lehet a kreatinra és az ATP termelésre. Természetesen az ATP több izomenergiát és remélhetőleg nagyobb hatékonyságot eredményez az edzések során.

A kollagénben található argininnek egy másik izomépítő előnye, hogy képes javítani a szervezetben a véráramlást. Az arginin értágítóként ismert, ami azt jelenti, hogy segít ellazítani és szélesíteni az ereket. A szélesebb véredények és a jobb véráramlás következtében nagyobb mennyiségű oxigén és más tápanyagok érhetik el az izmokat, hogy segítsék a helyreállítást, tömegnövekedést. Az izmok nőnek, és a tested visszanyeri az elvesztett fehérjét, különösen akkor, amikor alvási fázisban vagyunk. Az alvás jobb minőségétől is nagyban függ, hogy az izmok helyreálljanak és növekedjenek. Glicin tartalmának köszönhetően a kollagén elősegítheti a mélyebb és nyugodtabb alvást. A glicin pozitív hatással van az alvásra és a fáradtság csökkentésre.

Csontjaink és ízületeik nagy mennyiségű kollagént tartalmaznak, és az izomszövethez hasonlóan megfelelő aminosav bevitel szükséges ahhoz, hogy egészségesek maradjanak. A csontok, az ízületek és a kötőszövetek a kollagénben található létfontosságú aminosavakkal való ellátásával a tested képes lesz arra, hogy elég erős maradjon ahhoz, hogy nagyobb súlyokkal „dolgozhass” az edzések során.

A több izom azonban nagyobb mennyiségű kalóriát igényel. Amennyiben követni kívánja emésztőrendszerünk ezeket a táplálkozási igényeket, teljes kapacitással kell működnie. Az aminosav-glicin nagy szerepet játszik az egészséges emésztőrendszer fenntartásában, mivel elősegíti az egyéb aminosavak felszívódását, amelyek egyébként irritálhatják a bélfalat.

Több különböző kollagén van, amelyek mindegyikének testünkben kissé változó funkciói vannak. Az 1. típusú kollagén a leggyakoribb típus a szervezetben, és kulcsszerepet játszik az izomszövet helyreállításának támogatásában (~92 %). A 2. típusú kollagén alkalmasabb az ízületek és a kötőszövet erősítésére. Az ilyen típusú kollagént tartalmazó kiegészítők használata, az edzés után történő fogyasztása segíthet a helyreállítási folyamat gyors megvalósításában. 

A megfelelő kollagén típusok megtalálása mellett, a könnyen emészthető hidrolizált kollagénformák fogyasztása a gyorsabb felszívódásnak köszönhetően, segíthet a pihenő fázisban a helyreállításban is. A hidrolizált kollagén kisebb peptidekből áll, amelyek sokkal könnyebbé teszik testünknek a bevitt fehérje lebontását és használatát.

A fentiekből látható, hogy az izmok és emésztés esetében, sőt a jó alvásminőség elérésében is milyen jelentősége lehet a kollagénnek! 35-40 éves kor felett folyamatosan csökken, majd 60 éves kor után megszűnik termelődése szervezetünkben, így pótlása szinte elengedhetetlen. Idős korban ezzel tudjuk megfelelő minőségben fenntartani izmaink, ereink, ízületeink egészséges állapotát.