Milyen szerencsés vagyok! Egy Origo cikkben említett szó keltette fel a figyelmem, és rátaláltam egy eddig számomra ismeretlen irányzatra, a transzhumanizmusra! Az általam is elképzelt és remélt jövő felé mutat, amiben hisz is, hogy az ember a tudása, képessége (már aki!) segítségével jelentősen meghosszabbíthatja élettartamát. Ebben minden lehetséges eszközt igénybe vesz, úgy a géntechnológia, gyógyszeripar, mint az egyéb technikai ismeretek egyre bővülő tárházát. A sport is erre törekszik folyamatosan, hogy átlépjük a korlátainkat, feszegessük képességeink határát, bár ehhez a lehetséges eszközök felhasználása azonnal a dopping kitétel alá esik, így csupán az adottság és a kitartás esélye – illetve amit nem mutat ki az ellenőrzés – növeli a sikerek bekövetkeztét.

Arról olvasunk folyamatosan, hogy a világ össztartozása (hitelállománya) eléri a világtermelés két éves teljes összegét, ennek ellenére ez a kutatási terület a maga részleges elszigeteltségében igen magas befektetett tőkét vonz. Bár feltehető, hogy a kutatások eredményei nem lesznek mindenki számára elérhetőek, vagy csak horribilis áron, de már egyre nehezebb „titkot tartani”, így a média igen gyorsan hírt ad a lehetséges életmeghosszabbító „szerekről”. A génekig, DNS-t befolyásoló gyógyszerek, géntechnológia, a hamarosan elérhetővé váló nyomtatott szervek (vese, máj, szív, stb.), különleges protézisek, az őssejtek csodái mind olyan előremutató lehetőségek, amelyek ténylegesen képesek lesznek az emberi életkor jelenleg ismert határait jóval messzebb kitolni.

Amiért kimutatom az örömöm, az az, hogy a transzhumanizmus címszó alatt feltehetően összefoglaltan lehet hozzájutni mindezen információhoz, így folyamatosan a legjobb helyről lehet beszerezni a híreket!

Nagyobb rálátást ez a cikk adhat azoknak, akiket hozzám hasonló a hosszabbítható emberi élet kiemelten érdekel:

http://www.tarrdaniel.com/documents/Transzhumanizmus/transzhumanizmus-gyik.htm