Ahogy öregszünk, az állóképességünk csökken. Sokaknak nehézséget jelenthet az állóképesség fenntartásához még az egyszerű napi tevékenységek elvégzése is, mint például a lépcsőn való felmenetel, az élelmiszerboltban vásárlás és a háztartási munkák elvégzése. Bár ez csak egy gyakori tapasztalati része az idősebb kornak, de sok mindent meg tudunk tenni, hogy megőrizzük vagy akár növeljük kitartásunkat, ahogy fokozatosan öregszünk.

Számos tanulmány kimutatta, hogy egyes gyakorlatok kiválóan javíthatják az idősebb felnőttek állóképességét és állóképességét, csökkenthetik depressziós tüneteiket, fokozhatják a mobilitást és csökkenthetik a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát. A megnövekedett kitartással az idősek könnyedén napi rutinszerű feladatokat hajthatnak végre, és így fizikailag nem függenek másoktól.

Mi az állóképesség?

Az a terhelhetőség, amely során képesek vagyunk tartósan bizonyos fizikai terhelések elvégzésére. Az állóképességi gyakorlatok magukban foglalják azokat a tevékenységeket, amelyek hosszabb ideig növelik a pulzusszámot és emelik a légzés intenzitást. Példák: séta, kocogás, úszás, házimunka, kertészkedés, tánc és teniszezés.

Mennyit és milyen gyakorisággal?

Növelje a kitartását fokozatosan. Amennyiben nem volt aktív sokáig, kezdje el mindössze 5 percnyi állóképességi gyakorlattal egy időben, és növelje ezt az időt hetente. Hosszú hónapok alatt érhető el, hogy kedvezően és az elvártnak megfelelően növekedjen állóképessége, ha korábban tartósan ülő, pihenő életmódot folytatott.

Növelni kell a légzés intenzitását és a pulzusszámát!

Érdemes 10 perces időközökre bontottan végezni a terhelést, mozgást. Ennyi már kedvező hatásokkal jár, és lehetőleg napi háromszori „edzést” végezzen, érje el a 30 perces teljes terhelést (3x10 perc).

Biztonsági tanácsok

- A terhelés fokozatos, nem szabad hirtelen túlzásba vinni a mozgást. Időt kell adni a regenerálódásra is.

- Nem okozhat a növelt intenzitású mozgás szédülést, mellkasi fájdalmat vagy nyomást, vagy olyan érzést, mint a gyomorégés.

- Érdemes az átmozgatott izmokat kissé megnyújtani, így a következő edzés is könnyebb lesz.

- Vízivás. Kiemelt figyelmet kell fordítani erre is, mivel idősebb korban csökken a szomjúságérzet, pedig igen nagy szükségünk van a megfelelő folyadék bevitelre.

- Ruházata nyújtson megfelelő védelmet az időjárási körülményekkel szemben.

- Sétához, kocogáshoz a lábhoz legjobban illeszkedő cipő kiválasztására érdemes nagy figyelmet fordítani, hogy kíméljük ízületeinket.

Napi 30 percről van szó, ez egy napunknak csupán 1/48-ad része, ennél átlag nyolcszor több időt töltünk például a tv előtt! Hogyha nem tud elszakadni a képernyőtől, akkor egy szobakerékpár is megfelelő lehet, amit egy-egy film, sorozat nézése közben tekerhet! Az egészséget mindenki igen fontosnak tartja, azonban amikor tenni kellene annak érdekében, hogy „rendben legyünk”, akkor a lelkesedés hamar lelohad. De sokkal jobb sokáig egészségesnek lenni, mint gyógyszerek tömegét magunkba tömni! Bár túl idősnek nem tartom magam, de 58 évesen már elgondolkozhatok azon, hogyan tovább... Szerencsére időben beláttam, hogy tennem kell magamért, ezt ezzel a korábbi cikkemmel is igazolhatom: http://myhealth.reblog.hu/58-evesen---egeszsegesen

JÓ EGÉSZSÉGESNEK LENNI!