Szeretem a görögdinnyét! Nyáron – nagy melegben – hidegen a létező legjobb! Én még könnyedén idézem gyerekkorom emlékeiből, amikor nem futhattunk „lyukra” a dinnyével, mivel a kiválasztást követően az eladó meglékelte, hogy meg lehessen kóstolni. Csak azt hoztuk el, ami édes volt, finom. Ja, és nem emlékszem olyan esetre, hogy beteg lettem volna a lékelés miatta felülfertőzéstől… Persze a „maiak” szervezete már egy lenyelt görögdinnye magtól életveszélyes, válságos állapotba kerül. Az egészségügyi jogszabályok már nem teszik lehetővé, hogy tényleg azt a gyümölcsöt vegyük meg kóstolást követően, amiben nem fogunk csalódni. Így a dinnyevásárlás lutri! Én is nagy figyelemmel olvasom a cikkeket, hogy minek alapján válasszam ki a megfelelő, remélhetően édes, nem pudvás dinnyémet. Színtévesztő vagyok, így egy bírálati szint már ki is esik, a kopogtatás, kongáshoz pedig egyszerűen nincs összehasonlítási alapom. Vannak app-ok is, amelyek segítenék a választást, de ezekben sem bízom eléggé. Mindemellett van egy agrármérnöki végzettségem, ami szintén segíthetne, de ezzel sem megyek sokra.

Idén nem tudtam ellenállni, és a megjelenését követően vettem a csíkos dinnyéből kb. háromszor. Nem kellett volna. Felvágás és ízlelést követően az adott dinnyetermelőt időben, és térben a létező legmesszebb, legrosszabb helyekre küldtem, a gyümölcs pedig a kukában végezte mindannyiszor. Csíkos dinnye… Hogy az tolja fel magának a hátsó kijáratán, aki ezt nemesítette! Felteszem a termésátlaga nagyobb, ellenállóbb, szebb a külső (?), de a beltartalom egyenlő a nullával! A termelő pedig nem kockáztat, ha a dinnye leszedhető, leszedi, eladja. Pedig ha valaki tudja, hogy mikor érdemes, melyik lehet jó, hát az bizony pont az az ember, aki ezzel foglalkozik évek, évtizedek óta (ismétlem: dinnyetermelő) - ha még él kiborulásomat követő átkaim hatására.

Pedig olyan egyszerű lenne, hogy csak azok a dinnyék kerüljenek a ládákba, amelyekben nem fogunk csalódni! Napjainkban az almákra, narancsokra, banánra (és egyéb) kerül címke, annak a termelőnek a logó-jával, nevével, aki bátran vállalja, hogy JÓ TERMÉKET állít elő! Jogszabályban, forgalmazói elvárásban kellene kötelezni a dinnye termelőket, hogy minden leszedett gyümölcsre tegyék rá a beazonosító (termelő) címkéjét! Így a vásárló pontozhatja, értékelheti az adott gazdász termékeit egy „dinnyeminősítő” weboldalon, és a vásárlók (forgalmazók - számukra sem mindegy) egy idő után tisztában lennének azzal, hogy kinek a termékében bízhatnak. Az előny kettős:

  • Az a gyümölcs kerül leszedésre, ami tényleg nagy eséllyel megfelel a várakozásnak
  • Sem a vevő, sem a forgalmazó nem károsodik, mert megfelelő termékhez juthat

Egy ilyen értékelési rendszerrel egy-két év alatt kiesnének a nem megfelelő termelők, akik csak dömping termelésre „mennek”, és idővel tényleg a minőség – édes, finom dinnye! - lenne az üzletekben.

Megjegyzés: a fekete héjú, magszegény dinnyében még nem csalódtam. Az ötből négy biztos édes, zamatos, ropogós! Viszont a csíkosra csak utálattal nézek, az én véleményem szerint nem ér SEMMIT!