Annyian tűznek ki maguk elé célokat, amelyek gyakran köthetők időpontokhoz. Így a január elseje a nagy fogadkozások időszaka, a tavasz első napsugarai a testalakítást hozzák előtérbe, a szeptemberi, őszi időszak a gazdasági lehetőségeket pontosítja. Mindez gyakran marad álom, sokkal többször láthatjuk, ahogy mások feladják elképzeléseiket, vagy saját lendületünk fogy el idő előtt. A tapasztalatainkkal a múltunkban sokkal több kitartást bizonyíthatnánk, hiszen a visszaeséseket láthatjuk előre. Minél idősebb valaki, annál több késztetést kaphat a változtatásra, mert egyre nehezebben cipelik sokan túlsúlyukat, fájnak ízületeik, egyéb egészségi problémáik vannak. Tudom, hogy mindig annak nagy a szája, aki már bizonyított, ezért személyemben most hallgatok.

Azonban érdekes példát szeretnék felhozni, egy gyereket! Egy tizenévest, aki saját elhatározásból változtatott magán, változtatott az életén!

Legutóbbi cikkemben az önmotivációt próbáltam bemutatni, mint egy lehetséges esélyt a sikerre. Ezt tudom saját példával is igazolni, de most egy olyan fiatalról szeretnék írni, aki kortársai között példaértékű. Ő régóta tanítványom a kyokushin karate edzéseken, és nagyon büszke vagyok rá!

Szakonyi Dominik öt éve kezdte el a karatét. Egy kedves, csendes, kissé visszahúzódó, de következetes, figyelmes fiúként ismertem meg. A játékokban nem nagyon vett részt, a többiekkel nem különösebben barátkozott. Hozzátenném, hogy Dominik elég túlsúlyos volt, de kitartását ez nem korlátozta. Láttam rajta, hogy komolyan gondolja a lehetséges fejlődését, így párszor elbeszélgettünk, és olvasta rólam, hogy én milyen sikeresen le tudtam adni túlsúlyomat. Erre nem egyszer rákérdezett, illetve a tanácsomat is kérte, édesapjával együtt – aki szintén sok felesleget cipelt magán. Összeállítottam egy javaslat csomagot, ami étkezést, mozgást is tartalmazott. Dominik ezt a célt olyan komolyan vette, hogy hihetetlen öntudatossággal és következetességgel felépítette életmódját, amit 11 évesen (!!!) dolgozott ki! Az eredményeket nem napokon belül várta, hanem tisztában volt azzal, hogy hónapok kérdése lesz a tényleges változás. Én elég hamar észrevettem, hogy alakul a teste, izomzata, így örömmel bátorítottam. Fél év alatt 17 kg-ot adott le, és izmos, magasságának megfelelő súlyú lett! Számomra ez bizony döbbenetes! Felnőttekben ennek a kitartásnak gyakran csírája sincs, nem véletlen, hogy 30-40 fogyni (életmódot váltani) akaró emberből csak egy lesz sikeres. Pedig egy idősebb ember már gondol az egészségére is, nem csak a külsejére. Dominik „csupán” előnyös változásra törekedett, amit példaértékű kitartással megvalósított!

A példa most azt szeretné igazolni, hogyha egy viszonylag tapasztalatlan tizenéves képes a tudatos és elszánt változásra, akkor egy jóval idősebb ember is képes lehet erre! Ha neki sikerül, Önnek, neked is sikerülhet!