A javasolt sport és intenzív mozgásnak nem mindig olyan kedvező a hatása, mint amire számítanánk. Ez persze abban az esetben lehet káros is, ha valaki túlzásba esik, ami azonban a versenysportra egyre jellemzőbb az elvárások miatt. Sokszor a várt eredményt, sikert csak a túlterheléses edzésekkel lehet elérni, és ez bizony kihat szervezetünkre, például a szív esetében figyelhetünk meg változást.

A gyakori és nagyobb terhelések hatására a szív úgy reagál, ami egyéb izmaink esetébe is jellemző, mivel feszesebb, erősebb lesz. Ez a szívizomzatot arra készteti, hogy az edzések elviselésére növelje tömegét, ezzel képes gyorsítani a véráramlást. Ehhez több hajszálér is képződik, hogy a megnövekedett szívizomzatot el tudja látni. A legnagyobb problémát az jelentheti, ha a hajszálerek nem kellő számban képződnek, így terhelés hatására nem megfelelő a szívizomzat oxigén ellátottsága. Ez azonban idővel a szívizomzat részleges elhalását eredményezi! Ez már olyan gond lehet, hogy ritmuszavarhoz, infarktushoz vezethet.

Néha én is elgondolkozom azon, hogy 58 évesen érdemes lenne ellenőriztetnem a szívemet, mivel a közel 50 éves (ebből a karate 40) sportpályafutás hatására a reggeli pulzusom 42-44, illetve a vérnyomásom ébredéskor 100/60. Feltételezem, hogy nekem is a korábbi túlterhelések miatt lehetséges szívnagyobbodás, bár eddig negatív hatását még nem éreztem.

Érdemes azonban rendszeres szűrésen részt venni! Akik pedig annak idején különböző szteroidokat, dopping szereket is használtak, náluk szinte biztos a belső szervek nagyobbodása is, egyértelműen a szívre is kivetítve. Ezt az ellenőrzést egy sportpályafutás megkezdése előtt is fontos lenn megtenni, mivel több öröklött vagy szerzett szívbetegség (pl. koszorúér-betegség, szívizom-elfajulás, billentyűbetegségek, kisebb-nagyobb fejlődési rendellenességek, ritmuszavarok, vezetési zavarok) sokszor nem okoz tüneteket ugyanis mindaddig, amíg intenzív terhelésnek nem tesszük ki szervezetünket.

Ezek a vizsgálatok kardiológusnál végezhetők, azonban a versenysportolók számára javasolt a sportkardiológus felkeresése, mivel sportág specifikusan lehet elvégezni a vizsgálatokat. Sajnos elég gyakori a hírekben a hirtelen szívhalálról szóló beszámoló, ami nem ritkán fiatal sportolót ér el. Ezek a vizsgálatok, szűrések erre a kockázati tényezőre is figyelmet fordítanak!