Egy érdekes cikkben találkoztam azzal a kitétellel, hogy a szegfűszegnek a legmagasabb az O.R.A.C. értéke – ez egy antioxidáns mennyiségre utaló szám. Mivel igencsak híve vagyok a természetes szereknek a betegség megelőzésben, gyógyításban, így felkeltette a figyelmem. Próbáltam utána nézni a kutatások eredményei között, hogy mit állítanak, igazolnak ezzel a fűszerrel kapcsolatban. Az olvasottak alapján úgy döntöttem, hogy a kurkuma-gyömbér keverékemet egy ideig ezzel a növénnyel is felturbózom. Amennyiben a hatás pozitív lesz, azt természetesen a blogban közvetíteni fogom.

A szegfűszeg számos egészségügyi előnyt mutat, köztük az emésztés támogatása, a rák elleni küzdelem, a máj védelme, az immunrendszer erősítése, a cukorbetegség elleni védekezés és a csont minőségének megőrzése. Igazol anti-mutagén és antimikrobiális tulajdonságokat, valamint a szájüregi betegségekkel és fejfájásokkal szembeni harcot is felveszi, miközben afrodiziákumként is működik!

táplálkozás életkor szegfűszeg egészség gyulladás csökkentés

Mi a szegfűszeg?

A szegfűszeg az ázsiai országok, például Indonézia, India, Pakisztán, sőt Kelet-Afrika területein termesztett növény. Az indonéz Maluku-szigetekről származik. Népszerű ízesítőszer, amelyet különböző módokon használnak szerte a világon, különösen Ázsiában a szegfűszeg alapot képez a konyhaművészetben.

A szegfűszeg ugyanúgy, mint sok más ázsiai fűszer, nagy múltra tekint vissza. A 13. és 14. században a szegfűszeget Indonéziából Kínába, Indiába, Perzsiába, Afrikába és Európába szállították. Ebben az időben a szegfűszeg ára nagyon magas volt, monopol helyzetben volt a termesztő terület a növény termelésére és elosztására. Sok háborút vívtak a Maluku szigetei ellen, mind a középkori, mind a modern korszakban. A hollandok győzedelmeskedtek és sokáig gyarmatként tartották a Maluku szigeteket. Ma, a szegfűszeg nagyon fontos kereskedelmi növény a világ minden tájáról.

Tudományos tények a szegfűszegről

A szegfűszeg a Syzygium aromaticum fa virágának szárított bimbója. A Myrtaceae nevű növénycsaládhoz tartozik. A növény egy örökzöld növény, amely trópusi és szubtrópusi körülmények között növekszik. A szegfűszeg egy gyógynövény, és az emberek a növény különböző részeit használják, beleértve a szárított bimbót, szárakat és leveleket, hogy gyógyszert készítsenek. A szegfűszeg olaj is a gyógyhatásaitól is híres.

A szegfűszeget több ezer éve használják Indiában és Kínában, nem csak fűszer formájában, hanem számos betegség gyógyszerként is. Az ayurvédikus gyógyszer a fogak romlását, a rossz leheletet akadályozza. A kínai orvoslásban a szegfűszeget afrodiziákum-tulajdonságokkal rendelkezőnek tekintették.

A szegfűszeg összetétele

100 gramm szegfűszegben megtalálható tápanyagok:

65 gramm szénhidrát, 6 gramm fehérje, 13 gramm összes lipid, 2 gramm cukrot, 274 kcal energiát tartalmaznak.

A szegfűszegben található nyomelemek közé tartoznak a kalcium, a vas, a magnézium, a foszfor, a kálium, a nátrium és a cink.

A vitaminok közül megtalálhatók a C vitamin, a tiamin, a riboflavin, a niacin, a folát, a B6 - vitamin, a B12-vitamin, az A - vitamin, az E - vitamin, a D- vitamin és a K-vitamin.

Bioaktív anyagok a szegfűszegben: Bizonyos bioaktív vegyületeket izoláltak a szegfűszeg kivonatokból. Némelyikük flavonoidokat, hexánt, metilén-kloridot, etanolt, timolt, eugenolt és benzolt tartalmaz. Ezekről a biokémiai anyagokról gazolódott, hogy gyógyhatással rendelkeznek, beleértve az antioxidánsokat, a hepatoprotektív, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokat.

táplálkozás életkor szegfűszeg egészség gyulladás csökkentés

A szegfűszeg egészségügyi előnyei

Jobb emésztés

A szegfűszeg javítja az emésztést az emésztő enzimek kiválasztásának stimulálásával. A szegfűszeg jó hatású az emésztés tekintetében. Segít a hányinger csökkentésében.

Antibakteriális tulajdonságok

A szegfűszeget antibakteriális tulajdonságokkal tesztelték számos emberi kórokozóval szemben. A szegfűszeg kivonatai elég erősek ahhoz, hogy elpusztítsák ezeket a kórokozókat. A szegfűszegély kivonatok hatásosak a kolerát elterjesztő specifikus baktériumok ellen is.

Kemo terápiát segítő tulajdonságok

A szegfűszeg a kémia terápiát segítő, vagy karcinogén ellenes tulajdonságai miatt érdekesek az orvosi közösség számára. A vizsgálatok azt mutatták, hogy korlátozza a tüdőrák erősödését korai stádiumban.

Májvédelem

A szegfűszeg nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, amelyek ideálisak a szervezet szabad gyökök megkötésére, különösen a máj védelmére. A metabolizmus hosszú távon növeli a szabadgyök termelést és a lipidprofilt, miközben csökkenti az antioxidánsokat a májban. A szegfűszeg kivonatok segítik ezeket a hatásokat a hepatoprotektív tulajdonságokkal szemben.

Diabetes kontroll

A szegfűszeg számos hagyományos gyógyszerkészítményben, számos betegség esetén alkalmazzák. Az egyik ilyen betegség a cukorbetegség. Cukorbetegségben szenvedő betegeknél a szervezet által termelt inzulin mennyisége vagy elégtelen, vagy egyáltalán nem keletkezik. Tanulmányok kimutatták, hogy a szegfűszeg kivonatok bizonyos módon módosítják az inzulint, és segítenek a vércukorszint szabályozásában.

Csont erősítés

A szegfűszeg hidroalkoholos kivonatai közé tartoznak a fenolos vegyületek, mint például az eugenol és származékai, például flavonok, izoflavonok és flavonoidok. Ezek a kivonatok különösen hasznosak a csontsűrűség és a csont ásványianyag-tartalma megőrzésében, valamint csontritkulás esetén a csontok szakítószilárdságának növelése szempontjából.

Anti-mutagén tulajdonságok

A mutagének azok a vegyi anyagok, amelyek megváltoztatják a DNS genetikai összetételét mutációk okozásával. A szegfűszegben található biokémiai vegyületek, például a fenilpropanoidok anti mutagén hatásúak. Ezeket mutagénnel kezelt sejtekbe adták, és képesek voltak a mutagén hatásokat jelentős mértékben szabályozni.

Javítja az immunrendszert

Az ayurvéda leírja bizonyos növények hatékony működését az immunrendszer kialakításában és védelmében. Az egyik ilyen növény a szegfűszeg. A szegfűszeg szárított virágrügye olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek segítik az immunrendszer javulását a fehérvérsejtszám növelésével, ezáltal javítva a késleltetett típusú túlérzékenységet.

Gyulladásgátló tulajdonságok

A szegfűszeg gyulladásgátló és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik. A laboratóriumi patkányoknak beadott szegfűszeg kivonatokra vonatkozó tanulmányok szerint az eugenol jelenléte csökkentette az ödémák által okozott gyulladást. Azt is megerősítették, hogy az eugenol képes csökkenteni a fájdalmat, a fájdalom receptorok stimulálásával.

Szájüreg betegségeinek gyógyítása

A szegfűszeg például ínygyulladás és fogágybetegség kezelésére lehet használni. A szegfűszeg kivonatok jelentősen csökkentik a szájüregi kórokozók jelenlétét, amelyek felelősek a különféle szájbetegségekért. A szegfűszeget fogfájás esetében is használhatják fájdalomcsillapító tulajdonságaik miatt.

Fejfájás

A fejfájás a szegfűszeg használatával csökkenthető. A javaslat szerint 1-2 g porított szegfűszeget 0,5 g sóval kell elkeverni 2 dl tejben, és ezt meginni. Szerencsére ritkán fáj a fejem, valahogy ez a recept nem tűnik túl vonzónak...

Azonban több olyan pozitív hatását találtam így a szegfűszegnek, ami miatt érdemesnek tartom a tesztelését. Remélem, hogy hamarosan pozitív tapasztalatokról számolhatok be!

táplálkozás életkor szegfűszeg egészség gyulladás csökkentés