Amikor még (szerencsére jó régen!) különböző lehetséges szereket kerestem a „fogyókúrához”, akkor sokszor került elém az almaecet, mint lehetséges zsír(háj)csökkentő. Tesztelgettem, ittam, de persze az életmód változtatás hiányában igazi eredményeket nem értem el vele. Azonban nagyon sok helyen találkozom jelenleg is az ajánlásokban ezzel a termékkel, amit sokféle formában propagálnak, hogy segítség lehet a súlyleadásban. Úgy éreztem, hogy érdemes egy kicsit utána járni, hogy mi állhat ennek a hátterében. Egyáltalán miért az almaecet, és nem a „hagyományos”?

táplálkozás túlsúly almaecet fogyás fogyókúra

Az almaecetet évszázadok óta használják a konyhában és a gyógyászatban. Úgy vélik, hogy a Hippokratész az almaecetet különféle betegségekre írta fel. Annak érdekében, hogy az almaecet egészségügyi előnyeit megkapja, tartalmaznia kell a hasznos enzimeket és az ásványi anyagokat, ennek leginkább a „bio” minősítésű termékek felelnek meg.

Az almabor ecet tartalmaz enzimeket és kedvező hatású baktériumokat, élesztő gombákat, amelyek enyhén sötét színt kölcsönöznek a terméknek. Ez a szín utal a megfelelő beltartalomra.

Hogy készül az almaborból ecet?

Az almaecet kétlépcsős eljárással készül. Először is az almákat aprítják, és kipréselik az almalevet. Baktériumokat és élesztőt adnak a folyadékhoz az erjesztési folyamat megkezdéséhez. A cukrok alkohollá alakulnak. A második fermentációs eljárás során az alkoholt ecetsavvá alakítják át a baktériumok. Ezek a baktériumok felelősek leginkább az ebben az almaecet előnyeiért.

Melyek az almaecet előnyei?

Enyhén szabályozza a vércukorszintet

Az almaecetnek számos előnye van az inzulinfunkció és a vércukorszint javításában. 1 evőkanál almaecet vízben elkeverve és elfogyasztva az étkezés előtt, növeli az inzulinérzékenységet és jelentősen csökkenti a vércukorszintet az étkezés során. Anti-glikémiás hatása van. Javítja az inzulinérzékenységet magas szénhidráttartalmú ételekben. Például a vércukorszintet, amikor pékárut eszik. 2 evőkanál almaecet vízben elkeverve és elfogyasztva a lefekvés előtt, csökkenti az éhséget okozo vércukorszintet, és segít jobban aludni.

Segít az egészséges fogyásban

Az almaecet több vizsgálatban igazolta, hogy növeli a jóllakottság érzetet, így kevesebb ételt fogyasztunk, ami súlycsökkenést eredményezhet. Persze ehhez az elszántság is szükséges!

Csökkenti a szénhidrát vágyat

Az almaecet a vércukor egyensúlyának mérséklésével csökkentheti a cukrok (szénhidrát) utáni vágyát. Ha édességre vágyik, igyon 3 dl vizet 1 evőkanál almaecettel, és jelentősen mérsékli az édes íz utáni sóvárgást. Ez is csak akkor működik hatásosan, ha ténylegesen el akarjuk érni azt a célunkat, hogy súlyfeleslegünktől megszabaduljunk.

Javítja a koleszterinszintet

Tanulmányok kimutatták, hogy az almaecet védi a koleszterin oxidációjától, vagy károsodásától, ami a fő koleszterin-kockázat. Az almaecet olyan klorogénsavakat (mint például a zöld kávé) tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni az LDL-t vagy a rossz koleszterint, megakadályozva, hogy felhalmozódjon és lerakodjon a véráramban.

Segíti a gyomorsav termelődést

Annak ellenére, hogy az almaecet egyértelműen savas kémhatású, azonban lúgosító hatással van a szervezetére. Segíti a pH-érték egyensúlyát. Az almaecetben található ecetsav esetében klinikailag kimutatták, hogy fokozza a gyomorsav termelést olyan embereknél, akik alacsony sósav termeléssel rendelkeznek. Így növelheti a szervezet számára a fontos ásványi anyagok felszívódását az általunk fogyasztott ételekből, a jobb emésztés által.

Fantasztikus fertőtlenítő és baktériumölő

A Hippokratész az ecetet 2000 évvel ezelőtt sebek kezelésére használta. A modern kutatások kimutatták, hogy képes megölni bizonyos típusú baktériumokat, mint az E. coli és a S. aureus. Lehet, hogy nem olyan hatékony, mint a Clorox, de sokkal biztonságosabb termék az otthonában.

táplálkozás túlsúly almaecet fogyás fogyókúra

Hogyan használja az almaecetet?

Érdemes 1 evőkanál almaecetet meginni egy pohár vízben az étkezések előtt, hogy javítsuk az emésztést, és egyensúlyban tartsuk a pH szintjét a jobb egészség érdekében.

Almaecet használata a testsúlycsökkenéshez: Keverjen össze 2 evőkanál almaecetet 4 dl vízben, és igya meg az ebéd és a vacsora előtt.

Néhány javaslat, amit érdemes figyelembe venni

Az almaecet nem ajánlott terhes vagy szoptató anyák számára. Az almaecet csökkentheti a vércukorszintet, ezért a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszereket szedő betegeknek konzultálniuk kell az orvosukkal az almaecet gyakori használata előtt. Nagy mennyiségű almaecet csökkentheti a káliumszintet, és káliumhiányhoz vezethet

A fentiek részben igazolják, hogy egy tudatos életmódváltás részeként segíthet gyorsítani az elhatározások betartását, illetve a felesleges súly leadását. Azonban a kedvező testalkat elérését követően nem érdemes ismét visszatérni a régi életmódhoz, korlátlan evésekhez, mert ahogy ez jellemző, sokkal több kg jön vissza, mint amennyit leadtunk. Közel a nyári fürdőruha szezon, ideje tervezni az elismerő szavakat kiváltó megjelenést.