A zsázsa, vagy vízitorma szintén igen könnyen és hatékonyan csíráztatható növény. Apró magjai a víz hatására a mustárhoz, lenhez hasonlóan kissé zselésednek, és nagyon hamar elkezdenek hajtani. Két sziklevele gyorsan zöldül, és a csírákat 6-10 nap után már lehet is fogyasztani. A mungóbabhoz hasonlóan ezt is permetezéssel öntözöm, az edényben nem áll alatta víz, mert akkor hamar penészedik!

A teljes növényke ehető, és íze kellemesen csípős, így például saláták, szendvicsek ízesítésére kiváló!

zsázsa vízitorma zsázsa csíra táplálkozás

Száz gramm kerti zsázsa 1,3 milligramm vasat tartalmaz, így fogyasztása hozzájárulhat a vas szükségletünk (napi 12-15 mg) fedezéséhez. Kalcium tartalma 81 mg/100 gramm. A táplálkozási szakemberek napi 0,8-1,0 milligramm A-vitamin bevitelt ajánlanak. A zsázsa 350 mikrogrammot tartalmaz az A vitaminból, ezért adott esetben fontos szerepet tölthet be az A-vitamin ellátásában. C-vitamin tekintetében 50 gramm zsázsa már fedezi a napi szükségleteinek egyharmadát (30 mg/100 g).

Ezenkívül a zsázsa sok fehérjét tartalmaz, átlagosan 4% a fehérje tartalma.

A kerti zsázsa izotiocianátokat tartalmaz, amelyek segítenek megakadályozni, hogy túl sok jód lépjen be a pajzsmirigybe. Antioxidáns hatása mellett gátolja a túlzott véralvadást, ezzel segít megakadályozni a trombózis kialakulását. Csökkenti a szívroham és stroke kockázatát! Vízhajtó hatása hasonlatos a teához, ezért Kínában a méregtelenítés egyik gyógynövénye.

Sajnos igen sok hír szól a kórházi fertőzésekről. A zsázsa esetében ismert, hogy gátolja a Pseudomonas aeruginosa faj baktériumtörzsének növekedését. A Pseudomonas aeruginosa nedves környezetben fordul elő, például a dialízis gépekben, a leggyakoribb kórházi baktériumtörzs. Az összes kórházi fertőzés tíz százalékát okozzák ezeket a baktériumok. A leggyakrabban tüdőgyulladást okoznak.

Több kutatás igazolta, hogy csonttörés esetén felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat. Ennek érdekében nem csak a zsázsa csírát, hanem magát a magot is használják.