Pauling, aki igen elfogultan népszerűsítette az l-lizin szedését a C-vitaminnal együtt, esküdött erre a két egészségvédő anyagra. Számomra is sok kedvező hatást hozott az l-lizin kiegészítőként történő szedése, ezért összeállítottam egy cikket ennek az aminosavnak a bemutatására.

Az L-lizin egy olyan esszenciális aminosav, amely rendkívül népszerűvé válhat csodálatos egészségügyi előnyei miatt. A lizin számos fehérjében gazdag élelmiszerben fordul elő, mint a hús, hal, tojás és tejtermékek. Egyre többen használják az L-lizin-kiegészítőket, mivel fontos szerepet játszanak az immunrendszer egészséges állapotában, a gyulladásos sebek kezelésében, a koleszterinszint csökkentésében, a stressz kezelésében, az atlétikai teljesítmény javításában és az egészséges ízületek felépítésében.

A szervezet nem képes lizint termelni, és az egyetlen módja ennek a fontos aminosavnak a megszerzéséhez az étrend. Sok vegetáriánus azonban nem kap elegendő mennyiségű lizint, mert a gabonáknak alacsony a fehérje szintje, pontosabban a gabona, növényi fehérje kevés lizint tartalmaz.

Egyre többen fogyasztják a lizin táplálék-kiegészítőkben. A lizin nagy mennyiségben fogyasztása esetén (napi 6-8 g felett) mellékhatásai közül néhányan gyomorfájdalomra, hasmenésre és émelygésre panaszkodtak. A Drugs.com szerint azonban "széles körű használat ellenére" nem jelentettek biztonsági kockázatot a lizinnel kapcsolatban.

Megvizsgáljuk a lizin egészségügyi előnyeit és azt a szerepetét, amelyet ez az esszenciális aminosavként egy erős immunrendszerben és egészséges testben játszik.

Mi az L-lizin?

Az L-lizin a 9 esszenciális aminosav egyike, amelyet a szervezetünk a növekedéshez, a szövetek javításához és más testfunkciókhoz használ fel, épít be. Az esszenciális aminosavaknak, mint a lizinnek, táplálékból vagy táplálékkiegészítőkből kell származniuk ahhoz, hogy a szervezet elegendő fehérjével és energiájával rendelkezzen.

Ajánlott lizin dózis

A Drugs .com szerint a lizin naponta 1-3 g-os dózisban adagolható, mivel ebben a tartományban a dózisok felnőttek számára biztonságosnak bizonyulnak. Magasabb dózis alkalmazható herpesz, pattanások esetén, ez 4 g lehet egyszeri alkalommal.

Élelmiszerek, amelyek l-lizint tartalmaznak

A napi lizin igény fedezhető az étrenddel. Mivel azonban a lizin fő élelmiszerforrásai hús és tejtermékek, és ebből nem mindenki fogyaszt kellő mennyiségben, így érdemes lehet más forrásból a pótlása. A húsokon kívül a lizint tartalmazó egyéb élelmiszerek: sajtok, tojás, diófélék és magvak és hüvelyesek.

L-lizin gyulladásos sebek kezelésében

Az L-lizin az egyik legjobb kiegészítés a gyulladásos sebek (pl.: lázhólyagok) kezelésében. A hólyagos sebeket a herpes simplex 1-es típusú vírus (HSV-1) okozza, és ez a vírus kis fájdalmas hólyagok csoportjait herpesz okozza a száj körül. Az Alternative Medicine Review folyóiratban megjelent tanulmány szerint az L-lizin segít a HSV-1 vírus gyógyításában és a gyulladásos sebek természetes kezelésében. A vizsgálat azt mutatta, hogy 3 napon belül az L-lizin a résztvevők 40% -ában teljesen gyógyította a gyulladásos sebek tüneteit. Közel 90% úgy találta, hogy 6 napon belül megszűnt a gyulladásos seb. Lizin tartalmú krémet használhat a gyulladásos sebek kezelésére, és gyorsabbá teheti a tünetek megszűnését.

Herpesz vírus kezelése

Az L-lizin-kiegészítők hatásosak a herpeszvírus kezelésére is, nemcsak a gyulladásos sebek kezelésére. A herpesz hatással lehet a genitális területre is, hólyagok, izomfájdalmak és égő érzést okozhat vizelés közben. A British Society for Antimicrobial Chemotherapy közzétette egy olyan tanulmány eredményeit, amely kimutatta, hogy az L-lizin-kiegészítők segíthetnek különböző herpeszfertőzések kezelésében. Azt találták, hogy a lizin 5 nap alatt segít megszabadulni a herpeszes hólyagoktól. A lizint a "herpesz fertőzés hatékony kezelésére" írják le. A lizinben gazdag étrend, vagy napi 2-3 g L-lizin-kiegészítés adagolása segít megelőzni a herpeszvírus fertőzés kitörését, illetve 4 g-os dózisban gyógyítani a tüneteit.

Az L-lizin javítja a sport teljesítményt

Az L-arginin aminosavval együtt az L-lizin segíthet az atlétikai teljesítmény javításában. Sok sportoló szereti az L-lizint és az L-arginint együtt használni, hogy növelje a növekedési hormonok képződését, és segítsen az izmok gyorsabb építésében. Az L-lizin hatása az atlétikai teljesítmény növelésére az, hogy a Maryland Egyetem szerint a lizin segít a zsírsavak energiává alakításában, és lényeges aminosav a megfelelő izomtömeg növekedéshez. Ezzel hatékonyan hozzájárul a túlsúly leadáshoz is. A Current Medical Research és Opinion című folyóirat szerint 1200 mg L-lizin és 1200 mg L-arginin felvétele 8-szorosát emelte a humán növekedési hormonok előállítását.

A Maryland Egyetem Orvosi Központja azonban megemlíti, hogy az arginin magas szintje csökkentheti a lizinszintet a szervezetben, ezért az ajánlott mennyiségeket az arginin esetében nem szabad túllépni.

Pattanás, akné

Az L-lizin kiegészítők segíthetnek csökkenteni a pattanások súlyosságát és gyakoriságát. Bár a tudományos vizsgálatok nem bizonyították közvetlen kapcsolatot az aminosav lizin és akne között, sok pattanástól szenvedő hasznosnak találta a lizint. Az ok, amiért a lizin segíthet a pattanások megszöntetésében, hogy segíti a bőr egészségének javítását. A Maryland Egyetem például azt állítja, hogy a lizin fontos szerepet játszik a kollagén kialakulásában. A kollagén szükséges ahhoz, hogy a bőrünk rugalmas legyen, és megóvja a károsodástól.

Lizin a hajhullás elleni küzdelemben

Hogyha elegendő lizin van az étrendünkben, az természetes módon csökkentheti a hajhullást. Az egészséges hajnak megfelelő mennyiségű aminosavra van szüksége ahhoz, hogy növekedjen és erős legyen. Valójában a lizinhiány összefüggésben áll a hajhullásban a nőknél. A Clinical and Experimental Dermatology folyóirat megállapította, hogy a lizin alacsony szintje miatt szenvedő nők haja vékonyabb, gyengébb. A tanulmány kimutatta, hogy az L-lizin és a vas-kiegészítők szedése segített megelőzni és visszafordítani a ritkuló haj és hajhullás hatásait.

A lizin csökkenti a szorongást és a stresszt

A stressz és a szorongás negatív hatással lehet mindannyiunkra. Bár a stressz kiváltó okait nem tudjuk mindig kiküszöbölni, számos gyógynövény-kiegészítés segíthet nekünk jobban megbirkózni ezzel a problémával. Ha szorongástól szenved, az L-lizin-kiegészítők természetes gyógymódok lehetnek a stressz és a krónikus szorongás kezelésében. Egy japán tanulmány megállapította, hogy az L-lizin és az L-arginin aminosav kombinációja hatékonyan csökkenti a stressz szintjét az egyébként egészséges emberekben. A résztvevők napi 2600 mg-ot kaptak mind az L-lizin, mind az L-arginin aminosavakból. Egy hét múlva a vizsgált személyek stressz szintje és a szorongás érzése jelentősen csökkent. Más vizsgálatok azt találták, hogy az L-lizin-kiegészítők segíthetnek az antidepresszánsok hatásosságának fokozásában.

Csökkenti a koleszterinszintet

Az L-lizin és más természetes összetevők együttes alkalmazása csökkentheti a koleszterin szintjét a vérben.

A Journal of Orthomolecular Medicine beszámolt arról az esetről, amikor egy magas koleszterinszintű embert L-lizin-kiegészítők alkalmazásával kezeltek. Amikor az L-lizint fokhagyma-kiegészítőkkel kombinálták, a koleszterin szintje fokozatosan csökkent. A lizin segít megelőzni a koleszterin felépülését az erekben. Hogyha egészséges étrendje gazdag L-lizinben, és elegendő rostot fogyaszt, egy nagyszerű módja lehet a koleszterinszint csökkentésének és a szívbetegség kialakulásának megelőzésében.

Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség tüneteit

Az L-lizin segíthet az egészségének javításában olyan módon, hogy megakadályozhatja a 2-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatos tünetek egy részét. Az L-lizin pozitív hatással van a vércukorszintre, és más enzimekkel együtt működik a káros reakciók (például a glikáció – cukor fehérjéhez kötődik) megakadályozásában. Az Acta Medica Iranica folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy az L-lizin meggátolja a glikációt. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az L-lizin „hatékony terápiás kiegészítés a 2-es típusú cukorbetegségben, és csökkenti a fertőzés kockázatát ezeken a betegeknél.”

L-lizin az Alzheimer-kór megelőzésére

A kutatók azt találták, hogy a HSV-1 vírus a demenciával kapcsolatba hozható. Ez az Alzheimer-kór egyik legfontosabb tényezője lehet. Jelenleg nem végeztek elegendő klinikai vizsgálatot az L-lizin-kiegészítés és az Alzheimer-kór megelőzésének megakadályozása érdekében. A kutatók azonban arra a következtetésre jutottak, hogy „a megfelelő mennyiségű lizin megakadályozhatja az Alzheimer-kór kialakulását”.