Azzal természetesen tisztában vagyunk, hogy szervezetünk a felvett, vagy raktározott tápanyagból az energia termeléshez oxigént igényel. Ezt egyértelműen a légzés során vesszük magunkhoz, de mennyi is ez valójában?

Egy átlag ember 16 belégzést végez percenként, amivel ~8 liter levegőt juttat tüdejébe. A levegő összetétele: 78 % nitrogén, 20,5 % oxigén, 1,5 % egyéb (nemesgázok, széndioxid). A levegő tömege 1,2 g/liter. Ezzel szemben a kilégzett levegő, amelyből az oxigént már felvettük, illetve az „égés” (energia termelés) során keletkezett széndioxidot átadtuk, már így változik összetételében: 78 % nitrogén, 16 % oxigén, 4 % széndioxid, 2 % egyéb (vízpára, nemesgázok).

Egy nap 11,5 m3 levegőt lélegzünk be, így 3,1 kg (!!) oxigént juttatunk szervezetünkbe, de ebből 0,6 kg-ot használunk fel életfolyamataink fenntartására.

A széndioxid az energia termelő folyamatok eredménye, ennek így napi tömege 0,46 kg. Egy kutatás szerint 10 kilogramm zsír leadásához 29 kilogramm oxigént kell belélegezni, és ez az anyagcsere-folyamat 28 kilogramm szén-dioxidot és 11 kilogramm vizet termel. Ennek alapján hozzávetőlegesen napi szinten 0,16 kg zsírt égetünk el, ennek kalória tartalma 1.440 kcal.

A fenti számítást annak kíváncsisága motiválta, hogy csupán a légzéssel – egyéb terhelés nélkül! - mennyi kalóriát, vagyis zsírt égethet el szervezetünk. Ennek alapján látható, hogy mozgás nélkül a lehetséges súlyleadás napi szinten alig éri el a 20 dkg-ot (az elégett zsír 20-25 %-ból víz lesz). Ez azt jelenti, hogy a koplalás az egyik legrosszabb és ésszerűtlen program a fogyáshoz!