Az edzettség elérésének egy igen hatékony módja az intervallumos edzés. Az állandó intenzitású edzés minden edzésprogramban helyet kapott, de az intervallum edzés lökést adhat az erőnlét fokozásához.

Az élsportolók évek óta használják az intervallum edzést a teljesítmény növelése érdekében, de nem kell élsportolónak lenni ahhoz, hogy a saját edzéseibe bárki beépítse ezt a módszert.

Mi az intervallum edzés?

Ellentétben azzal, hogy ugyanolyan tempóban vagy intenzitással végzik az adott mozgást (pl. futás), az intervallum edzés során a nagy intenzitású mozgás és a pihenőidők (kisebb intenzitású) váltakoznak. Ez lehetővé teszi, hogy rövidebb idő alatt nagyobb terhelést kapjon. Egy másik előny, hogy minden gyakorló számára működik. A kezdők számára az aerob intervallumok biztonságos és kényelmes módot kínálnak arra, hogy kilépjenek a komfort zónából, és a tapasztalt gyakorlók számára az anaerob rendszer pedig még nagyobb kihívást jelent és hatékony.

Az intervallum edzés előnyei

- Megnövekedett állóképesség - Az intervallumos edzés arra készteti a szívét, hogy még több vért szivattyúzzon az izmokba, és az izmokat az így felvett oxigénből hatékonyabbá tegye.

- Hatékonyabb edzés - Ha nincs sok ideje, az intervallum edzésekkel rövidebb idő alatt sokat tehet az erőnlét érdekében.

- Magasabb energia-hatékonyság - Az intervallumos edzés növeli testének raktározott zsír és szénhidrát használatát.

- Több erő és kitartás - A nagy intenzitású munkavégzés növeli a laktát (tejsav) küszöbértékét és javítja a teljesítményét.

- Szórakoztatóbb a normál edzéseknél - Az intervallum edzésének sokkal változatosabbak, mint más edzések, így kevésbé fárasztóak

- Testtömegcsökkenés - A vizsgálatok azt mutatják, hogy az intervallum edzés akár mérsékelt intenzitással is több zsírt égethet, és ha elég keményen mozog, növelheti az "utánégetést" - edzést követő energia felvételt.

Amire vigyázni kell!

Bár számos előnnyel jár, az intervallum edzés nem mindenki számára lehet kedvező. Az anaerob intervallumok nagyon komoly kihívást jelentenek a testnek, és ha túl gyakran ebben a formában edzenek, sérülésekhez vagy túledzettséghez vezethet. Fontos, hogy megkönnyítsük az intervallum edzést, és fokozatosan növeljük az edzésidőt az ellenálló-képességre az ilyen jellegű problémák elkerülése érdekében.

Kétféle intervallum edzés létezik: aerob és anaerob. Az aerob intervallum edzés során a fokozott tempójú mozgás során a maximális pulzusszám a 75-80 % (220/perc - életkor), majd lassító mozgással történik a regenerálódás. A szakaszok 6-8 ismétléssel követik egymást, de ez az edzettség függvényében fokozható. Az anaerob intervallum edzés során a maximális pulzusszám a 90-100 % (220/perc - életkor), majd ugyancsak lassító mozgással történik a regenerálódás. Az ismétlés szám az aerobhoz hasonló, azonban a nagyobb terhelés miatt a sérülés veszély is nagyobb.

Az intervallumos edzés programokat online elérhetünk a videó megosztó portálokon, ha valaki nem futás, vagy kerékpározás formájában teszteli erőnlétét, és szívesebben edz otthonában.