Emlékszem, hogy gyerekkoromban valamelyik orvos figyelmeztette a szüleimet, hogy hajlamos lehetek vesekőre, így tartózkodjak lehetőleg a sóskától, oxalátot tartalmazó ételektől. Persze engem ez különösebben nem foglalkoztatott, nyersen – főve nem! - szívesen eszegettem a sóskát. Eltelt egy kis idő, és 36 évesen beütött a mennykő (pontosabban vesekő!). Egyszerű hátfájással kezdődött, majd egy órán belül olyan fájdalom tört rám, hogy nyögve körbe-körbe jártam egy négyzetméteren. Kórház, kiszolgáltatottság, görcsoldók, vizsgálat: diagnózis vesekő! Tanács: sok folyadék, lépcsőzés, pihenés. Szerintem szerencsém volt, mert két-három nap után rendeződött az állapotom, de azóta sokkal (!) figyelmesebben követem a vesekő kialakulásának híreit. Jó esetben megelőzhető, érdemes az alábbiakat figyelembe venni.

A fájdalom elviselhetetlen, hullámokban jön, amíg a kicsi kő áthalad – jó esetben - a vizeletvezetékén és távozik a testből. Akinél már egyszer megjelent, annál hét éven belül ismét esélyes a vesekő megjelenése nem megfelelő életmód esetén.

A vesekövek megelőzése nem túl nehéz, de bizonyos mértékig következetességet vár el.

A vesekövek akkor képződnek, amikor bizonyos vegyi anyagok koncentrálódnak a vizeletben, és így kristályokat képezhetnek. A kristályok nagyobb tömegekké (kövek) növekszenek, amelyek átjuthatnak a húgyutakon keresztül. Amennyiben a kő valahol beragad, és megakadályozza a vizelet áramlását, fájdalmat (rettenetes!) okoz.

A leggyakoribb kövek akkor keletkeznek, amikor a kalcium a következő két anyag egyikével kötésbe lép: oxálsavval vagy foszforral. A kövek a húgysavból is kialakulhatnak, amely a fehérjebontásból keletkezik.

Hogyan kerüljük el a veseköveket

A vesekövek megelőzése azt jelenti, hogy lehetőleg megakadályozzuk a kialakulásukat támogató körülményeket. 

Igyon sok vizet (egyébként is!): Extra víz fogyasztása hígítja a vizeletben azokat az anyagokat, amelyek kövekhez vezetnek. Törekedjenek arra, hogy elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszanak, ez minimum 2 litert jelent naponta (104 kg vagyok, napi 4-5 liter folyadékot iszom). Segíthet még a citromlé, narancslé, citrusok. Az ilyen italokban található citrát segít meggátolni a kőképződést.

Fogyasszon elegendő kalciumot: túlságosan kevés kalcium az oxalátszint emelkedését és vesekő képződést okozhat. Ennek elkerülése érdekében győződjön meg róla, hogy az adott életkorához megfelelő mennyiségű kalciumot viszi be szervezetébe. Ideális esetben elég kalciumot fogyaszt az élelmiszerekből. Érdekes módon egyes vizsgálatok összefüggésbe hozták a kalcium-kiegészítőket vesekövekkel. Az 50 éves és annál idősebb férfiaknak naponta 1000 milligramm (mg) kalciumot kell fogyasztaniuk, valamint 800 és 1000 nemzetközi egység (IU) D-vitamint, hogy segítsék a szervezetnek a kalcium felszívódását.

Csökkentse a nátriumot: A magas nátriumot tartalmazó táplálék kiválthatja a veseköveket, mert növeli a vizeletben a kalcium mennyiségét. Tehát alacsony nátrium-diéta ajánlott a vesekő képződés ellen. A jelenlegi irányelvek azt sugallják, hogy érdemes a teljes napi nátrium bevitelt 2300 mg-ra korlátozni. Amennyiben a múltban a nátrium hozzájárult a vesekő képződéshez, próbálja csökkenteni a napi bevitelét 1500 mg-ra. Ez kedvező a vérnyomásra és a szívre is.

Állati fehérje korlátozása: A túl sok állati fehérje, például a vörös hús, a baromfi, a tojás és a tenger gyümölcseinek fogyasztása növeli a húgysav szintjét, és vesekőhöz vezethet. A magas fehérjetartalmú étrend szintén csökkenti a citrát szintjét, a vizeletben megtalálható vegyi anyagot, ami megakadályozza a kövek kialakulását. Ha hajlamos a kövekre, korlátozza a napi húsfogyasztását. Ennek mennyiségét érdemes szakorvossal egyeztetni.

Kerülje a kőképző ételeket: cékla, csokoládé, spenót, sóska, rebarbara, tea és a legtöbb dió oxalátban gazdag, és a kólák pedig sok foszfátot tartalmaznak, mindkettő hozzájárulhat a vesekövéhez.

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy azok a férfiak, akik nagy dózisú C-vitamint kapnak kiegészítők formájában, náluk nagyobb kockázatot jelentenek a vesekő megjelenése. Ez azért lehet, mert a szervezet a C-vitamint oxaláttá alakítja.