Régóta izgatja a fantáziám a flavonok, flavonoidok, antociánok hatása, amely témakörnek elég mélyrehatóan utána néztem olvastam. Ennek eredményeként kezdtem tudatosan fogyasztani nagyobb mennyiségben szőlőhéj kivonatot, és kedvező hatása kifejezetten érezhető. A napokban került elém egy érdekes cikk, amely egy hasonló hatású vegyületet elemez, annak fényében, hogy képes lehet megállítani az öregedési folyamatokat. Szervezetünkben a kutatások szerint olyan sejtek képződnek a kor előrehaladtával, amelyek kihatnak az egészséges sejtekre is, negatívan befolyásolva életképességüket. Ezek az öregedési sejtek (szeneszcens sejtek) azonban gátolhatók egy növényi anyaggal, konkrétan a kvertecinnel! Ez a vegyület ugyancsak egy flavonoid, amely például a hagymában található meg. Próbáltam rákeresni, hogy melyik növény és milyen mennyiségben tartalmazza, mivel ha kapszulában szeretnénk bevenni – táplálék-kiegészítő -, akkor 250 mg-ot javasolnak naponta. Ez így utána olvasva hagymából közel egy kilót jelentene, és bár így sokáig élhetnénk (?), de feltehetően párkapcsolatunk sínylené meg! Azonban bőven vannak még olyan kevésbé „szagos” növények, amelyek jelentősebb arányban tartalmazzák ezt a kedvező hatású flavonoidot (100 g-ra vonatkoztatva):

234 mg / kapribogyó, nyers
173 mg / kapribogyó, konzerv
170 mg /  lestyán
86 mg /  sóska
70 mg / retek levelei
55 mg / kapor
53 mg / koriander
48,8 mg /  édeskömény levelekkel
32 mg / hagyma
30 mg / zsázsa
23 mg / hajdina
23 mg / kelkáposzta
19 mg / berkenye
15 mg / vörös áfonya
12 mg / szilva, fekete
11 mg /borsó
10 mg / édes burgonya
8 mg / homoktövis bogyó
7 mg / madárberkenye
4 mg / alma
3 mg / brokkoli
3 mg / fekete áfonya