Mindig felületes alvónak gondoltam, tartottam magam. Ez a gyakori ébredésekre (szinte minden fordulásra), illetve korai reggeli felkelésre vonatkozott. Végre rászántam magam és vettem egy „okosórát”! Ez a pulzuson kívül egyebek mellett a vérnyomást és az alvási ciklusokat is méri. Napi összesítéseket ad, különböző diagrammokon ábrázolva az adott időszakra vonatkozó részleteket. Ennek alapján érdekes, hogy egész jó arányban van a mélyalvási fázisom, ezért kicsit jobban érdekelni kezdett, hogy mi is az a REM (gyors szemmozgás). Az kétségtelen, hogy a kipihentség érzet sokkal jobb akkor, amikor a REM fázis ideje jelentősebb!

A REM alvás egy mély alvásforma, így a lehető legnagyobb mértékben növelhető az energiaszint. A REM alvást, amint a neve is sugallja, a szem véletlenszerű és gyors szemmozgása jellemzi. Egy jó éjszakai pihenés során az emberek különböző alvásszakaszok ciklusát tapasztalják, beleértve a REM alvás négy-öt időszakát is. A REM-fázis általában 90 perces alvás után kezdődik, és minden REM-idő hosszabb, mint az előtte. A test és az agy átmegy számos változáson egy REM periódus alatt, beleértve a megnövekedett pulzusszámot és a vérnyomást, a testhőmérséklet változásait, az enyhe izommozgást, az éberséghez hasonló agyi aktivitást és a szexuális izgalmat.

Melyek az alvás szakaszai?

1. szakasz - nem REM - nagyon könnyű alvás vagy éber állapot

2. szakasz - nem REM - enyhén mélyebb alvás, csökkent testhőmérséklet és pulzusszám

3. és 4. szakasz - nem REM - mély alvás, ahol az izmok teljesen ellazulnak, és a testünk javítja önmagát és pótolja a szükséges sejteket.

Mennyi REM alvás szükséges egy éjszakára?

Az embereknek mély alvásra van szükségük az izmok javításához - és a felszíni sebek is gyorsabban meggyógyulnak a mély alvás ideje alatt. Az átlagos felnőttnek, aki hét és kilenc órányi időszakot alszik, legalább 1,5 órát kell aludnia a REM fázisban.

Hogyan befolyásolja a REM az álmokat?

A REM alvás ideje alatt az emberek nagy valószínűséggel álmokat tapasztalnak. Ha a REM alvás ideje alatt felébredünk, nagyobb esélyünk van arra, hogy részletesebben felidézhessük álmunkat, jobban emlékezve a részletekre. Az összefüggő álmok sokkal gyakoribbak az alvás REM állapotában, ahol az ember álmában tisztában van önmagával, és képes tudatosan irányítani a cselekedeteit.