Kutatók vizsgálták, hogy a gyömbér fogyasztása valóban megfelel-e az egészségmegőrzési, betegségek elleni állításoknak.

Sokan ismerik a gyömbér egyedi ízét az olyan ételekben, amelyeket elég gyakran fogyaszt, például sütemények, teák, curry, üdítők és saláták. A közelmúltban, akárcsak a kurkuma és az almaecet, a gyömbér is számos figyelmet kapott, mint egy csodaszer az egészséges életmódhoz, betegségek elkerüléséhez. A gyomorfájdalmak enyhítése, a fertőzések elleni küzdelem, és még a szívroham és a rákkockázatának csökkentése is szerepel a listán.

Ezek a megfigyelések, eredmények nem számítanak újdonságnak. A szárított gyömbér több ezer éve használatos az ázsiai orvoslásban a hasmenés, az émelygés és a gyomorfájás kezelésére, a Nemzeti Integrált Egészségügyi Központ szerint.

Valóban van igazság ezekben a megfigyelésekben?  Az elmúlt évtizedben a tudósok folyamatosan tanulmányozták a gyömbért, hogy megpróbálják megismerni valódi értékeit. Legfőképpen azt találták, hogy a gyömbér, illetve a gyömbér hatóanyaga erősen gyulladásgátló hatást fejthet ki.

Valójában egy 2010-es tanulmány megállapította, hogy azok a személyek, akik napi két gramm gyömbér port szedtek 11 napig, kevesebb izomfájdalmat tapasztaltak az edzés után, mint azok, akik nem. A Dental Research Journalban publikált új tanulmány azt is kimutatta, hogy a gyömbér ugyanolyan hatásos lehet, mint az ibuprofén a fogorvosi műtét utáni fájdalomcsillapításra.

Néhány tanulmány azt sugallja, hogy a gyömbér gátolhatja a prosztata ráksejt-növekedését. Más kutatások a gyömbér azon képességét figyelték, hogy csökkentheti a szorongást, így tökéletes alvási segédeszköz is lehet.

Ez igen jól hangzik - de mielőtt újraértékelnénk ezt a fűszert, tudnunk kell hogy ezeknek a tanulmányoknak sokkal több kutatásra van szükségük, mielőtt nem bizonyított igazolásokra hivatkoznának.

A gyömbér- és prosztatarákra vonatkozó vizsgálat során a gyömbér kivonatot közvetlenül a rákos sejtekre helyezték. Bár ez mutatott pozitív változást, nem lehet a gyömbér kivonatot közvetlenül a prosztatarákra alkalmazni. - magyarázza Dr. Sujay Kansagra, a Duke Egyetem Gyermekgyógyászati Neurológiai Alvási Programjának igazgatója. Állatkísérletek azt mutatják, hogy a gyömbér segíti leküzdeni a szorongást és a feszültséget, stresszt, de messze vagyunk attól, hogy képesek legyünk ezt maximálisan igazolni humán esetekben is.

A szakértők azt sugallják, hogy egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás és az 55. életévtől nagyon fontos szűrési vizsgálatok, ha átlagos kockázattal számolunk, hatékonyabb lehet a prosztatarák elleni védelemben. Az gyömbér esetében, az alvásciklus befolyásolásában a kutatás csak rövid idejű hatást mutatott ki.

Az edzés utáni izomfájdalmak csökkentése is csak akkor volt igazoltan megfigyelhető, ha nagyobb mennyiségű gyömbér bevitele történik.

Mivel a gyömbér tabletta, por vagy friss gyökér lehet, senki sem tudja biztosan, hogy mennyi a hatásos mennyiség, miután emésztődik a szervezetünkben - magyarázza Adrienne Youdim MD. Nehéz még megmondani, hogy a gyömbér melyik formájának van a legerősebb hatása, vagyis további kutatásokra van szükség.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a gyömbérnek nincsenek előnyei, különösen, ha enyhíteni akarjuk a gyomor bántalmakat, és az émelygést. Egy tanulmány megállapította, hogy csupán 1/4 teáskanál gyömbér 40% -kal csökkentette az émelygést a kemoterápiás betegeknél.

Youdim és Kansagra rámutatnak arra, hogy a gyömbér tartalmazhat bizonyos véralvadásgátló tulajdonságokat is, amelyek hasznosak lehetnek a szívrohamok megelőzésében, de veszélyesek lehetnek a vérhígítót vagy a magas vérnyomású gyógyszert szedők számára is, mivel a gyömbér tulajdonságai kevésbé teszik őket hatékony.

Megjegyzem a fentiek igazolására, hogy személyesen, a kurkumához hasonlóan, a gyömbér port is rendszeresen fogyasztom. Szeretnék biztos is lenni abban, hogy egészségem fenntartásához ez is hozzájárul, de eddig nem csalódtam benne.