Új kutatások azt mutatják, hogy bizonyos extra D-vitamin bevitele létfontosságú lehet bizonyos ízületi gyulladásos tünetek enyhítéséhez.

Az ízületi gyulladás – arthritisz - autoimmun betegség, amely igen sok embert érint, és főleg idősebb korban jelentkezik. A nők esetében szinte háromszor annyi megbetegedést tapasztalnak, mint a férfiaknál. Ez a fájdalmas betegség duzzadt ízületeket és gyakran rendszeres lázat, és fáradtságot okozhat.

A tünetek súlyosságától függően számos kezelési mód létezik, de sok beteg keresne új utakat a gyógyulás érdekében, főleg azok, akik a szteroid alapú gyógyszerekre rosszul reagálnak.

Az új kutatások megállapították, hogy súlyosabb tüneteket produkál azok esetében az arthritisz, akiknek alacsonyabb a D-vitamin szint a szervezetében! Általánosan is igaz, hogy a D-vitamin kiemelten fontos az ember immunrendszere, az agy és a csont számára. Az alacsony D-vitamin szint általában kötődik a klinikailag súlyosabb ízületi gyulladásokhoz.

A D-vitamin leggyakoribb forrása a friss zsíros hal, a tojás, a gombák, a marhahús és az olyan ételek, amelyeket kifejezetten a D-vitaminhoz kötődhetnek - tej, narancslé, gabona, tofu.

A D-vitamin hiánya olyan egészségtelen szokások részeként jelenik meg, mint a rossz táplálkozás, a dohányzás, a kábítószer és alkoholfogyasztás, a mozgáshiány. Közrejátszanak az élettani tényezők, mint például az agorafóbia, vagy a mozgásszervi fogyatékosság is.

A legtöbb ember számára a 2000 NE (nemzetközi egység) D-3-vitamin megfelelő a normál terápiás szint fenntartásához, de a vérszint ellenőrzése javasolt lehet, mivel néhány embernek magasabb dózisra van szüksége a megfelelő D-vitamin szint fenntartásához.

Akik ízületi gyulladásban szenvednek, ennek alapján érdemes lehet figyelembe venniük, hogy elegendő D-vitamin bevitellel az arthritisz tüneteit enyhíthetik!