Új kezelési eljárás érhető el Magyarországon az artrózisos betegek részére, akiknél már igen jelentős a porckopás. A kezeléssel sok esetben megelőzhető a protézis beültetés is.

Hazánkban közel 2 millióan élnek különböző ízületi panaszokkal, jelentős részben az idősebb korosztályból. Számukra általában a folyamatos gyógyszeres kezelés, fájdalomcsillapítás a gyakorlat, illetve a mozgáskészség elvesztése közeli állapotban következik a protézis beültetés. Ez azonban viszonylag lassú felépüléssel jár, lehetséges szövődményekkel, hosszas kórházi kezeléssel. Azonban egy új innovatív technológia áttörést jelenthet, amit Dr. Carlo Tremolda olasz sebész fejlesztett ki. Ez egy saját-sejtes technológia, amit a testünkben található őssejtek kivonásával, és a problémás ízületbe ültetésével oldanak meg, idegen anyag felhasználása nélkül.

A páciensből az eljárás során zsírszövetet nyernek (zsírleszívás), majd ezt tisztítják és az artrózisos ízületbe ültetik be, beinjekciózzák. Ez a zsírszövet őssejteket is tartalmaz, amelyek képesek regenerálni az ízületek porcállományát. Meglepő adat, de ezt az eddigi eredmények és kutatások igazolják, hogy a szírszövet több regeneráló őssejtet tartalmaz, mint a vér és csontvelő!

A speciális kezelés már Magyarországon is elérhető, azonban sajnos a betegbiztosító nem finanszírozza a költségeket, azt a betegnek kell fizetnie. A tényekhez azonban is hozzátartozik, hogy a kezelés 80 %-ban bizonyul hatásosnak, de a betegek 20 %-a esetében nincs jelentős javulás. Ennek okát, illetve az eljárást még több kutató intézetben vizsgálják, hogy a fejlesztési irányt, hatékonyságot tovább lehessen növelni.

Érdemes azonban ezt a kezelést figyelembe venni, mivel kockázatmentes, és nem vesz el jelentős időt a felépülés, eljárás. Akik szeretnék elkerülni a protézist, azok számára ez egy új esély!