Korábbi írásaimban arra szerettem volna rámutatni, saját példával igazolva (és megélve), hogy nem kell kényszerűen elfogadni ízületeink esetleges leépülését, fájdalmát. Iszonyú volt megérezni és tapasztalni azt, hogy vagy teljesen elvesztem a mozgáskészségem, vagy fémdarabokat építenek a testembe, hogy még egy darabig lépni tudjak.

Életem a sport, bár a kyokushin karatét inkább életmódnak mondhatjuk. Elképzelhetetlen volt számomra, hogy ne folytathassam, ezért kerestem az alternatív megoldásokat. Nem vagyok a gyógyszerek híve, de emögött semmiféle összeesküvés elmélet nem áll. Szeretem a természetes dolgokat, ezért a zselatint kezdtem tesztelni, mert erről azt olvastam több helyen, hogy jó az ízületnek, hiszen ebből épül fel jelentős részben. Maximalistaként azonnal a kilós kiszereléseket kerestem, és átlagban napi 40-80 g-ot ettem meg belőle. Na igen... Az íze... Nem leányálom, ezt le kell szögezni, de gyümölcslébe, szörpbe (cukormentes) még elment (illetve le). A hatás kettős volt. Gyomorégés, enyhe (óvatos fogalmazás) hasmenés, és érthetetlen módon időnként fejfájás. Miért voltak ezek a tünetek? A háztartási zselatin hosszú fehérje láncú, emésztése elég nehézkes, nem is véletlenül mondják null-kalóriásnak – több energiát igényel az emésztése, mint amennyit lead. Amerikában annak idején fogyókúrához is használták. Az emésztési nehézség okozta a gyomorégést. A hasmenéshez is ez járult hozzá, mivel a nagy mennyiséget nem is tudta emészteni a szervezetem, igyekezett megszabadulni tőle, ez engem is gyors mozgásra késztetett. A fejfájás volt sokáig érthetetlen, nem is vontam párhuzamot, majd sokkal később tudtam meg, hogy kétféle feltárással állítják elő a zselatint. Savas (kénsav!), illetve lúgos eljárással. A savas esetében a kén valamennyi telítettségben visszamarad, ami kis mennyiségben jó is az ízületépítéshez, de nagymértékben kellemetlen tüneteket okoz, mint nálam a fejfájás.

Hozzátenném, hogy egy átlagember 25-26 g fehérjét tud hatékonyan megemészteni egy étkezés során, ezt is csak később tudatosítottam. Nem kevés fáradtságba került, mire megtaláltam azt a hidrolizált és lúgos feltárású kollagént, ami már tökéletes. Könnyen emészthető, kiválóan érzem az ízületeim állapotában a kedvező hatását. Mivel a számok azt mutatják, hogy szervezetünk 3,5-4,5 kg kollagént tartalmaz, és a fehérje bevitelt a dietetikusok javasoltan napi 1 g/testsúly kg-ban határozzák meg, így ennek felét – 0,5 g kollagén/testsúly kg – viszem be naponta (hetente egy-két napot hagyok ki).

Mindig meg kell jegyezni, hogy önmagéban a kollagén nem lehet hatásos, mert mozgás nélkül az ízület nem kap késztetést a regenerálódásra. Soha nem a „sport” szóval kell riogatnunk magunkat, mert bőven elég a séta, szobabicikli, gimnasztika, hogy sikeresek legyünk az öngyógyításban. Reggelente olyan edzést végzek, amit szinte csak 1 m2-en csinálok, mégis a 40-50 percben átlag 700-800 kcal-t égetek el. Ezzel kapcsolatban is teszek majd javaslatokat, hogy lehet otthoni körülmények között egyszerűen átmozgatni magunkat.

Az eredményt azért igazolom vissza cikkeimben képekkel, mert hátha a korábbi anyagokat nem olvasták, és hiszem, hogy mozgásom, lazaságom kiemelkedően ennek az anyagnak köszönhető! Amikor elkezdtem a karatét, a maximális terpesz szélességem 2-3 csípőszélesség volt, fejmagas rúgásokat nem tudtam végrehajtani. Jelenleg kevés hiányzik az angol spárgához, illetve saját magasságom fölé tudok könnyedén rúgni, ami elég ritka az 58 évesek körében.

A következő cikkben a zselatin külső alkalmazásáról szeretnék írni.