Számomra az izmok rugalmasságának, lazaságának a sportágamban nagy szerepe van. Amikor tizenévesen elkezdtem a karatét, akkor olyan merev voltam, mint egy bot! A széles terpeszben nem tudtam úgy előrehajolni, hogy elérjem a földet ujjheggyel. Évek szorgos munkájával, tudatos és kemény nyújtásokkal elértem, hogy 58 évesen is spárgázni tudok, illetve az edzések során a fejmagas rúgások nem jelentenek nehézséget. Általános mozgáskészségem is kiváló, ezért kiemelt figyelemmel javaslom az alábbi anyag, az izomnyújtás előnyeit.

Az izmok rugalmassága egy olyan terület, amelyre nem sokat gondolunk. Valójában a nyújtás az egyetlen dolog, amit a legtöbbünk kihagy, amikor vége egy edzésnek, fogy az energia és a motiváció. Végül is a nyújtás nem éget el sok kalóriát, mi szükség lehet rá?

Az egyik ok arra, hogy időt szakítsunk a nyújtásra, az az egyszerű tény, hogy a rugalmas izmok lehetővé teszik az ízületek mozgását a mozgáskészség teljes körében. Ennek a teljes körű mozgásnak az előnye, hogy jobban segíti az egyes gyakorlatokat, és ennek eredményeképpen az edzést. A feszes izmok nehezítik a hatékony tréninget. Hogyha merev csípője van, például csak nehézséggel tud megfelelő guggolást végezni - a csípő a gyakorlatnál a lábujj mögé kerül, terheli a gerincet. Ez két dolgot eredményezhet, helytelen gyakorlatot és sérülésveszélyt.

A nyújtás előnyei:

A nyújtás nem csak segít a legtöbbet kihozni az edzésből, hanem segíteni fog abban, hogy jobban érezze magát idősebben is!

  • Jobb teljesítmény és csökkent sérülésveszély

  • Csökkent izomfájdalom/izomláz és jobb testtartás

  • Kevesebb alsó gerinctáji hátfájás

  • Fokozott véráramlás és tápanyag eljuttatás a szövetekhez

  • Jobb koordináció, mozgáskészség

  • Az izomfeszültség felszabadítása

  • Az izomtónus javítása a stressz csökkentése mellett

  • Segítség a fájdalommentes mozgásban

  • Jó érzés

A nyújtás az egyik legegyszerűbb módja a kellemes testérzet elérésének, és a legjobb dolog, hogy bármikor, bárhol megteheti – frissítésként akár munka közben is! Nincs szükség speciális felszerelésre, csak egy kis időre és a testére.

Néhány iránymutatás a nyújtással kapcsolatban:

Nyújtás az edzés után - Tanulmányok kimutatták, hogy a gyakorlást megelőző nyújtás nem csökkenti a sérülés vagy a fájdalom kockázatát. Valójában a hideg izmok nyújtása esetleg sérüléshez vezethet, ezért a hatékony nyújtást csak bemelegítés után végezzük Amennyiben a cél az, hogy növelje a rugalmasságot, akkor az edzés után a legjobb nyújtani, amikor az izom „meleg” és hajlékonyabb. Egy forró kádban vagy a pezsgőfürdőben áztatás után is nyújthat.

Nyújtás edzés közben - Amikor nincs sok ideje, fókuszáljon a főbb izmokra, vagy a legmerevebb izomcsoportokra. Ezeket érdemes edzés közben, például pihenő időben könnyedén nyújtani. Minden egyes nyújtáselemet 15-30 másodpercig tartsa ki. A nyújtás közbeni mozgás (pl. hajolgatás) rossz, a nyújtómozdulat kitartása a lényeges.

A nyújtásnak nem kell sokáig tartania. A fontos, hogy tudjuk, melyik izomcsoportunk problémás, és arra, azokra helyezzük a hangsúlyt!