A Core izmok a testtartásért leginkább felelős izmokat foglalják magukban, és mivel a test „középpontjában találjuk őket, így „mag”-nak (core) is nevezzük. Erősítésük igen fontos, mivel a helyes testtartás stabilizálja az ízületeket. Sok ülő, mozgásszegény életmódot folytató embernél láthatjuk a ferde, hajlott testtatást, illetve részükről gyakori panasz a hát, csípőfájdalom is. A tudatos, figyelmes Core izomzat edzésével ezek a problémák megelőzhetők.

Legfontosabb core izmok:

- medencefenék izmai (pelvis diaphragma)

- haránt hasizom (transverus abd.)

- külső és a belső ferde hasizom (obliquus abd. ext.et int.)

- egyenes hasizom (rectus abd.)

- gerincfeszítő izmok (erector sp., ezek közül főleg a hosszú hátizom, longissimus)

- sokba hasadt izmok (multifidus)

- rekeszizom (thoracic diaphragma)

Másodlagos izomként a core izmok csoportjába sorolt izmok:

- nagy farizom (gluteus maximus)

- széles hátizom (latissimus dorsi)

- csuklyás izom (trapezius).

A legtöbben a core izmok közül a hasizmot erősítik többnyire, pedig a kiegyenlített testtartás érdekében érdemes figyelmet fordítani egyszerű gyakorlatokkal a többi izom erősítésére is. A legismertebb gyakorlat a plank tartás.

A plank a legjobb gyakorlat a hasizmok erősítésére, mert a teljes core izomcsoportot feszesen tartja, beleértve a haránt hasizmot, az egyenes hasizmot, a külső ferde hasizmot és a farizmot. Minden izomcsoportunknak megvan a maga feladata.  A plank az a gyakorlat, amely nem teszi ki a gerincet és a csípőt túl nagy nyomásnak. A plank csökkenti a hátfájást, erősíti az izmokat és erős támaszt nyújt az egész gerinc számára, főleg a felső részének. Nagyon sok edzés javaslat található a youtube-n a plank vonatkozásában, kezdőknek érdemes ezekkel próbálkozni.

Miért fontos a core izmok ereje?

Erős core izmoknak köszönhetően jobban teljesíthet az élet minden területén. Javítja testének fizikai alkalmasságát, testtartását.

A core izmok edzésének előnyei:

- fejleszti a törzs stabilizációját, így az egyensúly jobb lesz

- feszessé teszi a hasizmokat

- javítja a teljesítményt és csökkenti a sérülések kockázatát bármilyen sport- vagy napi tevékenység során.

- az egyik legfontosabb oka annak, hogy az emberek alsó hátfájással rendelkeznek, az alapvető izmok gyengesége. Azáltal, hogy erősebbé válik, megelőzheti a hátfájást.

- munka, ülés közben is jobb testtartást ad

- segíti a hasi zsírégetést

- javítja a szervezet légzési funkcióját. A jobb légzés javítja a fizikai teljesítményt.