Már 13 éve, hogy ijesztő prognózist kaptam, pár éven belül mindkét térdembe protézis kerülne beültetésre, mivel annyira elhasználódott a sport miatt az ízületem. Ezt akkor nem akartam elfogadni (szerencsére), és különböző módszerekkel, anyagokkal elértem, hogy tökéletes állapotba állítottam vissza az tönkrement ízületeimet. Féltem a testem számára idegen anyagtól, azonban az utóbbi időben egyre többekkel találkozom, akiknek protézis került beültetésre, és érdekelni kezdett a téma.

Mikor válik szükségessé a térdprotézis?

A tipikus tünetek, mint a fájdalom és a mozgásvesztés, az oszteoarthritis előrehaladott jelenlétére utal. A térdprotézis csak akkor kerül beültetésre, ha a tüneteket nem lehet kielégítően enyhíteni másképpen. Jellemző diagnózis az is, hogy a porc elkopott, és szinte már csak a csontvégek érnek össze. A térdcsukló sérülésének mértékétől függően részleges vagy teljes térdcsere kerül beültetésre.

Milyen készítményeket készítenek az eljárás előtt?

Az eljárás előtt a térdízület oszteoarthritisének mértékét röntgensugaras képek és adott esetben MRI-vizsgálatok alapján határozzák meg. A térdízület pontos méreteit úgy mérik, hogy a protézis megfelelő méretű legyen számítógépes szimulációban, amelyet az adott személy testméretei határoznak meg. A beteg csak a műtét napján megy a kórházba. A vérzésalvadás gátlásra használt szerekkel az eljárás előtt néhány nappal le kell állni. A műtét előtt szokásos módon vér- és allergiavizsgálatokat végezhetnek, szükség esetén EKG-t, vagy vérnyomást mérnek.

Hogyan történik a művelet?

A térdpótló műtétet a gerincvelő helyi érzéstelenítésével (spinális érzéstelenítés) vagy általános érzéstelenítéssel végzik. Hogy melyik érzéstelenítés alkalmazható, minden páciens egyedi helyzetétől függ.

A térdízületet először megnyitják az operáció során. Az elülső keresztszalagot ezután eltávolítják, mivel a mesterséges kötés később ennek cseréjeként működik. A hátsó keresztszalag is megszüntethető az alkalmazott protézistől függően. A sérült, a felső és az alsó lábszáron lévő csontrészeket egy csontfűrésszel kivágják. A nagyobb pontosság érdekében a fűrészelés gyakran számítógéppel vezérelt. Az ízületi stabilitás ellenőrzésére először egy tesztcsukló kerül beültetésre. A végleges mesterséges ízületet ezt ültetik be. A protézisek fémből vagy titánból készülnek műanyag részekkel. A mesterséges csukló az alsó lábon csontcementtel van horgonyozva. A felső lábszárnál a protézis általában annyira erősen ágyazódik a csontba, hogy nincs szükség cementre. A műtéti seb lezárása előtt a térdízületet végleges ellenőrzik. Az egész eljárás körülbelül két órát tart.

Mi az eljárás sikeressége?

A térdprotézis nem képes teljes mértékben pótolni a természetes térdízület funkcióját. Gyakran fennmaradó tünetek vannak bizonyos funkcionális hiányosságokkal a rutin napi és sporttevékenységekben. Az a döntés, hogy a térdet mesterséges csuklóval helyettesítsék, csak abban az esetben végezhető el, ha javulást lehet elérni a térdpótlással a sérült ízülethez képest. A protézis nem tart örökké, kb. 15 év elteltével ki kell cserélni.

Milyen lehetséges szövődményei és kockázatai vannak ennek az eljárásnak?

Mint minden más orvosi beavatkozásnál, bizonyos kockázatok vannak a térdpótló műtétnél is. Mint minden műtét esetében, a műtét időnként fertőzésekhez, idegkárosodáshoz, műtét utáni vérzéshez vagy vérrögökhöz vezethet. Ritka esetekben túlzott hegszövet alakulhat ki, csökkentve az ízületi mobilitást.

Mi történik a műtét után?

A műtét után a kórházi szobába kerül beteg, ahol a fizioterapeuta segít az első lépések megtételében. A protézist a beteg az első naptól egy speciális eszköz (térd CPM) használatával gyakorolja. A kórházban körülbelül öt napig marad, bár az utóbbi időben ez az idő is csökken, hamarabb hazaengedik a beteget. A kórházi tartózkodás ideje alatt a protézis illesztését ismét röntgenfelvételekkel ellenőrzik, és a mozgás készség visszaszerzésére vonatkozó gyakorlatokról tájékoztatják a páciens.

Körülbelül nyolc hét elteltével ismételt ellenőrzésre kerül sor. A munkájától függően a páciens hat hétig (irodai munka) vagy három hónapig (nehéz fizikai munka) nem tud visszatérni a munkába.

Rutinműtét. Én azért mégis igyekszem megtartani a saját ízületeim... Teszek is ennek érdekében!